Alternatieve geneesmiddelen voor mentale problemen

Sommige mensen met psychische problemen vinden dat het helpt om complementaire en alternatieve manieren van therapie te gebruiken. In dit artikel wordt uitgelegd wat deze complementaire therapieën  kunnen zijn, en hoe je ze eventueel kunt krijgen.

Wat zijn complementaire en alternatieve therapieën?

Complementaire en alternatieve therapieën maken geen deel uit van de reguliere zorg. Dit betekent dat het onwaarschijnlijk is dat u dit soort behandeling via een zorgverzekering kunt krijgen. Bij de zorgverzekering kan het zijn dat de behandeling is aangegeven als ‘holistische behandeling’.

Verschillende complementaire en alternatieve therapieën kunnen helpen bij verschillende symptomen. Ze kunnen zich richten op uw fysieke, mentale of spirituele welzijn. In dit artikel wordt gefocust op het mentale welzijn.

Er is vaak niet veel wetenschappelijk bewijs dat de alternatieve therapieën kunnen helpen bij de behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen. Maar veel mensen vinden ze nuttig. Ze kunnen helpen tegen de bijwerkingen van medicatie en volgens sommigen bij de symptomen van sommige psychische aandoeningen.

Praat altijd met je huisarts of team voor geestelijke gezondheidszorg voordat je complementaire en alternatieve geneeswijzen probeert. Gebruik dus vooral geen complementaire en alternatieve therapieën in combinatie met andere behandelingen zonder dit met je arts te overleggen.

Enige voorbeelden van alternatieve en complementaire therapieën

  1. Acupunctuur

Acupunctuur is gebaseerd op een oude Chinese behandeling. Een acupunctuur beoefenaar zal kleine, dunne naalden in uw huid steken op bepaalde punten op uw lichaam. Beoefenaars geloven dat de naalden kunnen helpen om het genezingsproces in het lichaam op gang te brengen. Sommige acupunctuur beoefenaars zeggen dat het kan worden gebruikt om geestelijke gezondheidsproblemen te behandelen. Er is enig onderzoek gedaan naar het gebruik ervan bij depressie, schizofrenie en slapeloosheid. Maar er is niet veel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat acupunctuur goed is voor de behandeling van psychische aandoeningen.

  1. Aromatherapie

Aromatherapie maakt gebruik van essentiële oliën om de gezondheid en het welzijn te verbeteren. Etherische oliën zijn plantenextracten. Sommige oliën kunnen worden gebruikt om geestelijke gezondheidsproblemen te behandelen. Je kunt aromatherapie-oliën gebruiken door massage, in bad, of door ze in te ademen. Onderzoek heeft aangetoond dat aromatherapie nuttig kan zijn bij de behandeling van symptomen van depressie.

  1. Microdosing

Er zijn enkele studies, maar vooral mensen met ervaringen die aangeven dat microdosing tot de volgende voordelen zou leiden: verbeterde cognitieve vermogens, zoals een beter geheugen, concentratievermogen en een oplossingsgerichte instelling. Maar ook met mentale problemen als gevoelens van lusteloosheid, somberheid of neerslachtig zijn. Je kunt zelf een mushroom growing kit kopen om zelf je eigen microdosing kit te maken.

Er zijn veel meer alternatieve en complementaire therapieën die toegepast zouden kunnen worden, dus ga deze vooral na als je hier geïnteresseerd in bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *